"Uneori chiar cred că puterea scrisului și dragostea pentru literatură vor îndepărta furia asta uriașă, atroce, dorința de a face rău, o dorință oarbă, fără sens. Alteori mă gândesc că scrisul, în fapt, nu are vreo putere, ci e doar o iluzie, vanitatea unui om mic care crede că poate fi mare și că literatura nu poate salva vieți sau suflete, nu poate salva de fapt nimic, pentru că sub chipul de mântuitor al literaturii nu se ascunde altceva decât obrazul zdrențuit al unei târfe consumate de viață și de răul dinăuntru, iar răul este singurul element de a cărui existență nu ne putem îndoi. Răul sufocă tot."
Radu Găvan a fost de la început un autor incomod, capabil să scoată la iveală cele mai mari temeri , neîmpliniri și să-și pună cititorul față în față cu propriul destin. Capabil să abordeze subiecte delicate, să exploreze fragilitatea și mizeria caracterului uman, să încingă o horă cu toți demonii, Radu scrie și de această dată o poveste cu tâlc, despre durere, luptă interioară și condiția scriitorului în peisajul contemporan.
0 Comments
Un mic roman despre adolescența petrecută în vremea comunismului, despre vise și speranțe născute într-o lume din spatele gratiilor, care surprinde prin forța detaliilor, inocența personajelor și dulcea aducere-aminte a primei iubiri...
"...oamenii - și alte organisme - au dezvoltat prin evoluție mecanisme neurale care fac să progreseze cunoașterea lor atunci când au experiențe care le contrazic așteptările. Când lumea ne surprinde prin ceva, creierul nostru este configurat să fie atent."
Wonderland deschide Co-lecția de știință a editurii Publica , făcând un scurt inventar al invențiilor descoperite printr-o simplă joacă, fără de care lumea modernă ar fi mai lipsită de culoare și utilitate. Este continuarea mult așteptată a cărții Cum am ajuns aici. Șase inovații care au făcut lumea modernă. Farmecul discret al României de altădată îl mai regăsim doar în cărți sau privind în albumele cu fotografii ale bunicilor noștri. România secolului XIX zace îngropată în cuvintele meșteșugite ale unei doamne pe care o admir din tot sufletul - Simona Antonescu. Cărțile ei, încărcate cu har și pasiunea de a scrie, deschid o fereastră a trecutului, o cale către o țară populată de oameni vrednici și cinstiți, colorată și plină de tablouri pictate cu migală...
"Viața ridică multe bariere în calea celor care sunt altfel. Orice instrument care ne ajută să-i descoperim pe acești oameni - indiferent cine sunt ei, indiferent cum se deosebesc de noi - este un lucru valoros." (Keith Stuart)
Keith Stuart a reușit să scrie o poveste cu un puternic impact emoțional analizând una dintre cele mai problematice tulburări ale lumii moderne - autismul. Folosind cuvinte simple și situații banale din viața cotidiană, autorul reușește să facă din Băiatul care voia să-și construiască lumea un roman în care normalitatea, așa cum o știm noi, își pierde granițele, se dilată și își face loc printre prejudecăți adânc înrădăcinate în conștiințe... Un mic roman al dragostei nebune, scris pe ritmurile liniștitoare al melodiei cântată de Nina Simone, Mister Bojangles. O poveste a dualității, a fatalismului precedat de noroc și al unei familii care își găsește puterea în cele mai banale lucruri din lume.
O poveste a plăcerilor ascunse a unei societăți nobile - la prima vedere, doar asta dezvăluie romanul lui Jose C. Vales, devenind apoi o satiră la adresa persoanelor sus-puse, obișnuite să calce pe cadavre pentru a obține ceea ce visează.
Dragostea îmbracă o varietate infinită de forme. Dragostea poate fi blândă sau distrugătoare, puternică sau o slăbiciune marcată - depinde de filtrul persoanei care o oferă și asupra cui se abate. Sentimentul care te face vulnerabil până în vârful degetelor are o intensitate de zeci de ori mai mare atunci când se revarsă asupra unui copil. Dragostea de mamă poate muta munți, dărâma granițe și lupta până la moarte împotriva lumii întregi, chiar dacă ADN-ul copilului este diferit față de al mamei. Acolo unde femeile sunt regi ne pune față în față cu adopția, dificultățile și temerile care izvorăsc din această decizie, dar și frumusețea unei lumi exotice, pline de mister și miraculos : Nigeria.
Motto : "Cu lumea în minte
Iubiți îmi sunt doar mânecile ude de lacrimi Senin visând dulci vise : Nu, nu e nicio noapte pentru asta." Câștigător al premiului Pulitzer și corespondent de război, Paul Brinkley-Rogers se confesează în fața lumii, spunând o poveste de dragoste pe care a ținut-o ascunsă mai bine de 50 de ani. Deși timpul și-a pus amprenta asupra vieții lui, întâlnirea cu Yukiko rămâne o parte din inima sa, amintirea aducând la suprafață doar clipele frumoase... |
Arhivă
January 2025
|