1 februarie a fost declarată Ziua Internațională a Cititului Împreună, scopul principal fiind de a sublinia că alfabetizarea și accesul la educație e un drept universal al omului. O zi în care putem celebra puterea extraordinară a cuvintelor, citind alături de cei dragi nouă, împărtășind povești și idei despre cărțile care ne-au schimbat viața. Studiile spun că cititul cu voce tare are efecte benefice asupra creierului uman de la vârste foarte fragede - dezvoltarea creativității, a empatiei și a gândirii critice. Copiii cărora li se citește zilnic vor avea un avans de aproape un an comparativ cu cei cărora nu li se citește. Ora fermecată este un volum care subliniază importanța cititului cu voce tare, dar mai ales al timpului petrecut împreună cu proprii copii într-o lume tot mai lipsită de conexiune. "Cititul împreună poate face lucruri atât de importante. Poate transforma alienarea și distanța în conexiune. Poate acționa ca o punte peste apele tulburi ale copilăriei și poate face același lucru în furtunile din adolescența timpurie." Cititul are ceva magic, ceva special care transformă totul în jur, inclusiv relațiile dintre oameni. În epoca aceasta dominată de tehnologizare, capacitatea de concentrare și atenția copiilor au scăzut din ce în ce mai mult. Sunt mai atrași de gadget-uri inteligente decât de cărțile cu imagini sau povești. Atenția lor este distrasă foarte repede de la absolut orice activitate, imitând cu succes felul în care adulții din jurul lor trăiesc și muncesc. Copiii nu pot imita decât ceea ce văd. Iar noi, adulții, suntem atât de prinși în cerințele jobului nostru, în jonglarea zilnică cu nenumăratele responsabilități, încât nu ne putem focusa atenția pe un singur lucru prea mult timp. Ne-am obișnuit să facem mai multe lucruri în același timp și să le facem aproape bine. Ce fel de exemplu dăm viitoarelor generații? Călătorind prin librării și școli, prin casele unor familii care au decis să-și împărtășească experiența, autoarea subliniază importanța unei conexiuni reale cu copiii noștri, o conexiune care să ne permită să fim aproape de ei în orice moment. Cititul cu voce tare, timpul de calitate petrecut împreună sunt două unelte la îndemână, care pot forma baza sănătoasă și solidă a unei relații bazate pe încredere reciprocă. Le vrem binele din prima clipă în care aflăm că există, îi iubim cu disperare, dar uneori risipim cea mai importantă resursă a relațiilor interumane - timpul. Cartea o găsiți aici.
0 Comments
O să vă cam usture și De gardă-n noaptea de Crăciun ne-au purtat printr-o călătorie extrem de dură în lumea medicinei și au analizat fațete nevăzute ale acestei meserii. Un fel de road-trip în spatele camerelor, unde totul se întâmplă pe repede-înainte, unde nimeni nu își cenzurează limbajul și totul este cât se poate de organic. După aceste confesiuni fără perdea, Adam Kay ne povestește despre viața lui după renunțarea la cariera de medic, despre provocările și sentimentele amestecate pe care le-a experimentat după o decizie extrem de dificilă. Nedoctoricit este povestea unui medic fără pacienți, un om care nu se mai numește medic pentru cei din jur, dar va rămâne mereu unul în străfundurile inimii sale. Cu același umor cu care ne-a obișnuit, aceeași tendință de autosatiră și o sinceritate dureroasă, Adam învață din nou să trăiască după o decizie care i-a schimbat viața. Își amintește cu drag și cu durere de toată perioada pe care a petrecut-o prin spitale, de toate momentele fericite alături de pacienții săi și de cele mai puțin bune, cele care au contat enorm atunci când a decis să renunțe. Poți scoate un om din sistem, dar nu poți scoate sistemul din om. Adam își exprimă încă o dată nemulțumirile legate de sistemul național de sănătate, incapacitatea acestuia de a-și proteja personalul, de a asigura toate resursele necesare pentru ca acesta să se simtă respectat și prețuit. În această călătorie înapoi în timp, amintirile fericite par extrem de puternice, în timp ce momentele de disperare sau intensă suferință sunt aproape șterse, palide, de o importanță infimă. Abilitatea minții umane de a selecta amintirile îl fac pe Adam sa-și revizuiască decizia, să se îndoiască de ea și de motivele care au contribuit la alegerea lui. Nedoctoricit este mai degrabă o călătorie prin viață, cu bune și cu rele, cu temeri și frici adânc ascunse, având ca punct culminant un curaj nebun de a o lua de la capăt. Făcând parte din sistemul medical, pot să înțeleg pe deplin decizia lui Adam. Indiferent cât de mult te-ai pregătit pentru acest sistem, indiferent cât de mult ai lupta, ai vocifera și ai încerca să schimbi ceva care funcționează defectuos de mulți ani, realitatea te lovește în moalele capului atunci când te aștepți mai puțin. Curajoși sunt cei care pleacă, curajoși sunt și cei care rămân. Nu există decizie bună sau proastă când vine vorba de această meserie nobilă, ci doar decizia care te ajută să fii bine cu tine. Cartea o găsiți aici.
Pe Chanel Cleeton am descoperit-o prin intermediul clubului de carte al lui Reese Witherspoon. În fiecare lună, actrița propune pentru lectură un roman sau o carte de non-ficțiune, pe marginea căruia cei care îi urmăresc contul pot discuta și schimba impresii. Actrița realizează și interviuri cu autorii cărților alese, astfel încât cititorii pot pătrunde în intimitatea procesului de creație și a căutării surselor de inspirație. Chanel Cleeton e autoarea bestsellerului Să ne vedem cu bine în Havana , roman intrat în topurile New York Times și USA Today încă de la apariție. Când am plecat din Cuba este istoria unei familii distrusă de revoluția cubaneză și o poveste despre căutarea sinelui într-o lume diferită de tot ceea ce ai cunoscut o viață întreagă. Beatriz a părăsit Cuba lipsită de demnitate, cu viitorul spar în mii de bucăți, cu certitudinea că viața ei s-a sfârșit înainte de a fi început cu adevărat. În noua sa patrie, America, ghearele Războiului Rece sunt tot mai aproape, iar Beatriz este nevoită din nou să ia o decizie de viață și de moarte. Propunerea CIA de a se infiltra în cercul intim al lui Fidel Castro și de a deveni spion cu drepturi depline o aruncă într-o lume total necunoscută. Mânată de o singură dorință, răzbunarea, Beatriz acceptă această provocare în speranța că ar putea să-și recupereze viața pierdută. Dar în calea ei apare iubirea, iar dacă aceasta se va dovedi mai puternică decât răzbunarea, Beatriz ar putea câștiga mai mult decât și-ar fi imaginat vreodată... Când am plecat din Cuba este un roman alert, care te ține mereu în suspans în privința personajelor și al direcției în care va merge acțiunea. Are tensiune, o poveste de iubire, o istorie bogată de familie, confruntarea dintre trecut și prezent, răzbunare, secrete, căutare. Are toate elementele necesare ca să vă prindă destul de repede între paginile sale. Chanel Cleeton mi se pare o autoare extrem de ofertantă, care promite mult și cred că dacă n-ar fi fost promovarea prin intermediul clubului de carte nu am fi auzit foarte curând de ea.
Cartea o găsiți aici. |
Arhivă
January 2025
|