Oamenii secolului XXI trăiesc mai mult în lumea virtuală decât în cea reală. Explozia tehnologiei ne-a transformat în roboți super-ocupați, mereu pe fugă și prea puțin atenți la ce se întâmplă în jurul nostru. Ne-a făcut mai temători, dar nu neapărat mai precauți. Mai dornici de aventură, dar fără să ne avertizeze asupra pericolelor existente. Camille Laurens spune povestea unei femei de patruzeci și opt de ani, proaspăt intrată în lumea virtuală, proaspăt divorțată, dar dornică să-și regăsească fericirea. Este mai degrabă o conștientizare forțată a felului în care ne ratăm viața, ducând-o într-un spațiu necunoscut și plin de capcane, o relatare despre ambiția de a trăi la standardele impuse de alții și imposibilitatea regăsirii de sine într-o lume mult prea preocupată de ce se află în curtea vecinului.
0 Comments
Cartea lui Nelu Stratone este prima carte din cronica muzicii rock din România. Un proiect ambițios, care s-a realizat cu multe eforturi - o analiză detaliată a genului muzical care promovează libertatea în toate aspectele vieții, un gen controversat și arătat cu degetul de oameni mânați de teamă. Rock-ul se confruntă cu aceleași prejudecăți de la începuturile lui, deși au trecut secole peste secole și mentalitățile s-au schimbat mai mult sau mai puțin.
A debutat la șaizeci de ani și a cunoscut succesul la optzeci, cu romanul Floarea albastră. S-a considerat mereu un outsider al literaturii și s-a simțit apropiată de scriitori cu aceeași etichetă, ca J. L. Carr sau Harold Monro. Nu s-a așteptat niciodată să aibă succes, deși își cunoștea valorea. Floarea albastră este povestea filosofului și poetului Friedrich von Hardenberg, devenit mai târziu geniul romantic Novalis. Un roman despre dragoste, speranță și absurd, capodopera lui Penelope și darul ei pentru lumea literaturii.
Ultimul volum al seriei Cormoran Strike aduce în prezent parfumul sumbru al trecutului, surprize nebănuite și un final destul de ambiguu (ca să nu spun dezamăgitor, având în vedere că am stat cu sufletul la gură, așteptând un deznodământ aproape magic pentru Cormoran și partenera lui). Făcând un bilanț al celor trei volume, seria nu-ți permite să faci și alte lucruri, practic obligându-te să rămâi pe canapea, dând pagină după pagină, din ce în ce mai extaziat de desfășurarea evenimentelor din mijlocul Londrei. Ceea ce o diferențiază de alte povești despre rezolvarea crimelor este țesătura fină a faptelor, detaliile care ies la iveală când nu te aștepți și elementul-surpriză al fiecărui caz, sugerat întotdeauna subtil.
Mâncarea reprezintă un subiect controversat al vremurilor noastre. De la o simplă (dar delicioasă) unealtă pentru supraviețuire, a suferit schimbări importante, iar azi ne confruntăm cu o adevărată dilemă în privința a ceea ce punem pe masă - dimineața, la prânz și seara - analizăm această problemă de trei ori pe zi. Hrana a devenit un motiv de stres pentru omul modern, proveniența ei, dar și beneficiile asupra sănătății fiind incerte. Cum am ajuns totuși aici? De ce oamenii secolului XXI nu mai știu ce și cum să mănânce? De ce trebuie să ne facem atâtea probleme în legătură cu hrana zilnică?
"Mărul organic sau cel convențional? Și dacă organic, local sau de import? Peștele sălbatic sau cel de crescătorie? Grăsimi nesaturate, unt sau "fără unt"? Trebuie să fiu carnivor sau vegetarian? Și dacă vegetarian, lactovegetarian sau vegan? Ca un vânător-culegător care găsește o nouă ciupercă pe jos în pădure, scrutându-și memoria senzorială ca să îi stabilească natura comestibilă, apucăm produsul ambalat de la supermarket și, nemaifiind atât de încrezători în propriile simțuri, cercetăm atent eticheta, storcându-ne creierul ca să descifrăm sensul unor expresii precum "sănătos pentru inimă, "fără grăsimi trans" , "necrescute în cuști" sau "hrănite în aer liber". " |
Arhivă
September 2024
|