Muzica clasică a fost așezată pe un fel de piedestal și este considerată Sfântul Graal al muzicii, potrivită unei anumite categorii de oameni, suficient de educați pentru a o înțelege și a-i aprecia calitățile. Când spunem muzică clasică ne imaginăm automat o sală imensă, dominată de candelabre strălucitoare și scaune tapițate, plină de oameni respectând cu strictețe codul black tie, dornici de o experiență la care nu are acces toată lumea. Un fel de privilegiu pentru norocoșii societății, cei suficient de bogați pentru a-și permite asemenea extravaganță, înconjurați doar de cei din cercul intim. Poate că înainte de era tehnologiei în care trăim acum, lucrurile de mai sus erau oarecum adevărate. Dar datorită informației care circulă liberă și care ne-a oferit acces nelimitat spre aproape orice există pe lumea asta. ne putem bucura cu toții de muzica clasică, chiar dacă nu ne-am luat cea mai bună rochie din dulap și nu ne aflăm într-o sală de bal.
Dorind să demonteze toate prejudecățile legate de muzica clasică, autoarea ne propune o selecție atentă a celor mai frumoase partituri, care să ne însoțească pe parcursul zilei, în timp ce ne îndeplinim sarcinile sau seara, în liniștea căminelor noastre. Mare parte din muzica aleasă este sacră deoarece mulți dintre marii compozitori au fost angajați întâi de Biserică - indiferent dacă sunteți credincioși sau nu, acest lucru nu ar trebui să fie un impediment pentru a vă bucura de ea. Pentru fiecare piesă aleasă există și o mică istorie sau informații despre compozitor, mici curiozități din muzică sau din experiența autoarei. De exemplu pentru ziua de azi ne este propus Concertul pentru vioară și orchestră, op. 14 2 : Andante de Samuel Barber. Barber s-a inspirat din concertele pentru vioară ale lui Bruch și Sibelius, fiind un compozitor care a rezistat în fața strălucirii modernismului. Și-a pus amprenta asupra compozițiilor clasice, devenind destul de cunoscut, spre deosebire de alți contemporani ai săi.
Un an magic e una dintre cele mai interesante cărți pe care am pus mâna în ultima vreme. O dovadă că bucuria se află în lucruri mici, în momente pe care ni le creăm singuri prin mijloace extrem de simple. Puteți să considerați acest volum o mică introducere în lumea muzicii clasice, până acum inaccesibilă tuturor, o lume care funcționează pe baza emoțiilor și a notelor care se nasc în urma lor. Când am deschis volumul am mers direct la data mea de naștere, curioasă fiind ce partitură a ales autoarea pentru această zi și istoria din spatele ei. Poate fi un exercițiu zilnic de împrietenire, de scufundare într-o lume total necunoscută (cel puțin pentru mine) sau de aprofundare a unor informații pe care le-am reținut cândva în timpul anilor de școală. O metodă de evadare zilnică atunci când lumea din jur e prea zgomotoasă.
Cartea o găsiți aici.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
Arhivă
January 2025
|