După imensul succes al Tetralogiei Napolitane , Elena Ferrante a devenit una dintre cele mai apreciate voci ale literaturii contemporane. Apariția romanului Viața mincinoasă a adulților a stârnit un val de curiozitate de-a lungul continentelor, fiind aclamat și menționat încă de la apariție. Mă gândeam că povestea se va concentra pe angoasele și bucuriile vieții de adult, dar m-am înșelat, căci maturitatea este privită prin ochii unei adolescente de 13 ani. Aflată la o vârstă primejdioasă, plină de curiozități și anxietăți, aceasta suferă primele dezamăgiri profunde îndată ce își coboară părinții de pe piedestal. O simplă discuție dintre cei doi, în care este asemănată cu o mătușă pe care nu o cunoștea (aparent întruchiparea răului și a urâțeniei) , o determină să caute adevărurile nespuse din spatele relațiilor de familie. Întâlnirea cu mătușa Vittoria este un stimul puternic, o adevărată bombă care îi dă lumea peste cap. Începe să își observe părinții din alte perspective, să găsească hibele relației dintre ei, tăcerile incomode și minciunile pe care aceștia le rostesc zi de zi fără remușcări. Copilăria sa se sfârșește și începe o perioadă caracterizată de rebeliune, o eternă căutare a experiențelor noi, a oamenilor din medii diferite de cel în care a crescut. Romanul nu are o acțiune propriu-zisă, nu se întâmplă mare lucru, nu există momente de suspans, însă toate micile întâmplări reprezintă piese din puzzle-ul final. Gândurile și reflecțiile îndelungi ale adolescentei pusă față în față cu realitatea constituie un tablou al maturității, nu neapărat fidel, ci mai degrabă o extensie a ceea ce înseamnă să fii adult. Viața mincinoasă a adulților este un roman deconcertant, plin de angoase și temeri, aproape un monolog al unei adolescente plină de speranță. Povestea nu se concentrează doar pe sfârșitul copilăriei, ci pe drumul ei spre maturizare, pe adevărurile dureroase pe care le experimentează pentru prima dată. Odată ce își dă seama că părinții ei nu sunt perfecți, ci mai degrabă înclinați spre greșeală, trece prin tot felul de stări, încercând să descifreze limbajul și comportamentul adulților. Pentru adolescenta dornică să crească, această lume se dezvăluie dintr-odată cu toate neajunsurile ei, cu minciuni împachetate frumos și sentimente nedezvăluite, populată de oameni incapabili să-și exprime sentimentele. Imaginea maturității începe să se distorsioneze, să se transforme în ceva monstruos și respingător, iar adolescența devine brusc doar un drum fără sens.
Fără îndoială, stilul Elenei Ferrante captivează de la primele rânduri, la fel și misterul omniprezent din scriitura ei. Chiar dacă acest roman aduce oarecum cu Tetralogia napolitană , cred că îi va fi greu să depășească acea scriitură perfectă, acea atmosferă de tensiune care a existat pe tot parcursul celor patru volume. A fost surprinzător și oarecum dus la extrem, un gest caracteristic autoarei, dar monologul infinit al adolescentei mi s-a părut la un moment dat mult prea obositor și pe alocuri greu de digerat. Cartea o găsiți aici.
0 Comments
Stephen King - Salem's Lot
10/3/2020
Apărut pentru prima dată în 1975, Salem's Lot rămâne una dintre cele mai înfricoșătoare povești scrise de King. Un adevărat roman cu și despre vampiri, care nu încearcă deloc să le creeze o imagine drăguță și plină de romantism, ci prezintă o lume dominată de teroare și frică, în care oamenii fac orice doar ca să supraviețuiască. Acțiunea se petrece într-un orășel uitat de lume, unde toată lumea cunoaște pe toată lumea, un loc plin de mister și cu o legendă locală din ce în ce mai înflorită de-a lungul anilor pusă pe seama unui conac străvechi - Marsten House. Ben Mears, un tânăr romancier de succes, se întoarce în Jerusalem's Lot pentru a scrie o nouă carte, având ca punct de plecare vechiul conac Marsten House. Devastat de moartea soției sale și înconjurat de legende locale înspăimântătoare, Ben încearcă să își reconstruiască viața. Se împrietenește cu Susan, o localnică cu care mai târziu va începe o relație și cu Matt, profesorul de engleză de la liceul orașului. Este dornic să-și regăsească inspirația, deși nu crede neapărat toate legendele care circulă în jurul vechii proprietăți. Majoritatea au fost înflorite de-a lungul anilor, iar versiunea originală s-a pierdut pe parcurs. Ben își amintește doar de spaima pe care o simțea când era copil și trecea pe lângă acest conac. Ceea ce nu realizează încă este că viața lui se va transforma total în acest mic orășel și că legendele vor prinde viață, realitatea fiind mult mai violentă decât și-ar fi imaginat. Apariția a doi străini în oraș - Barlow și Straker - le dă tuturor lumea peste cap. Cei doi se stabilesc în vechiul conac, unde încep o afacere cu antichități. La scurt timp, copiii încep să dispară, oamenii se îmbolnăvesc și mor la fel de fulgerător. Va reuși Ben să lupte cu demoniii care îl înconjoară? Să scape din acest loc devenit iad peste noapte? Dacă sunteți deja familiarizați cu Stephen King, știți deja că el dă glas celor mai mari temeri ale omenirii, le exagerează și se joacă cu mințile cititorilor până când adevărul iese la iveală. Salem's Lot este o poveste cu vampiri, dar ilustrează perfect fragilitatea minții umane, scăpările ei și modurile în care aceasta gestionează ceea ce nu poate accepta. Mintea umană este proiectată să cuprindă cât mai multă informație, dar partea despre acceptare e o lecție care nu ni se predă. Încă din copilărie, mintea noastră este antrenată doar în anumite direcții, ajutată să creadă doar în ceea ce se poate vedea cu ochiul liber, forțată din când în când să se păcălească singură. Și ne păcălim de multe ori, chiar dacă ne dăm seama sau nu. Suntem în general lipsiți de imaginație sau inițiativă, preferăm să credeam ceea ce ni s-a spus fără a cerceta prea mult. Până și propriile amintiri ne înșeală. Cum am putea avea încredere în ceea ce nu ne este la îndemână, în lucruri pe care oamenii nici măcar nu le conștientizează, darămite să le accepte?
Scris impecabil, cu o doză sănătoasă de mister, Salem's Lot este un roman înfricoșător despre umanitate, fragilitate și acceptare. Cartea o găsiți aici. Stephen King - Mobilul
10/2/2020
Totul a început cu un apel pe telefonul mobil. Și s-a dezlănțuit apocalipsa... Artistul Clayton Riddell se află la Boston pentru a semna un contract. Pare a fi o zi obișnuită, fără semne prevestitoare de tragedii, dar totul se schimbă într-o clipită. Clayton observă că toți oamenii care folosesc un telefon mobil încep să se comporte ciudat, într-un mod aproape animalic. De la primele semne și până la dezastru nu e decât un pas, iar Clayton trebuie să scape din Boston cât mai repede cu putință. Când încearcă să se ascundă de acești monștri apăruți din senin, îi întâlnește pe Tom și Alice, iar împreună pun la cale un plan pentru a supraviețui. Această apocalipsă dezlănțuită din senin avea ca punct de pornire un mesaj pe care îl auzeau toți utilizatorii telefoanelor mobile. Acest semnal îi determina să adopte un comportament bazat pe instincte primare, animalice și să se dezlănțuie împotriva tuturor. Lumea este dintr-o dată transformată într-un tablou din Evul Mediu, dominată de haos și violență. Oamenii încearcă să supraviețuiască prin orice mijloace în timp ce lumea, așa cum o știau, dispare încetul cu încetul. Mobilul, la fel ca alte romane ale lui King, satirizează lumea modernă, obsedată de tehnologie și trage un semnal de alarmă asupra efectelor nevăzute ale acesteia. Nu e prima dată când autorul încearcă să își prevină cititorii în legătură cu această așa-zisă evoluție și modurile în care ne schimbă comportamentul și interacțiunea cu ceilalți. Oarecum, obsevațiile sale nu sunt deloc exagerate sau ieșite din comun. Suntem dependenți de tehnologie, de telefoane inteligente (care fac o mulțime de lucruri în locul nostru), de laptopuri și alte gadgeturi care aparent ne fac viața mai ușoară. Dar totodată, datorită acestor tehnologii, suntem mult mai expuși la violență inexplicabilă, pierderea creativității și a contactului real cu cei din jur, la o explozie de fake news și manipulare aproape invizibilă. Conștienți sau nu, tehnologia ne-a schimbat pe mulți dintre noi, ne-a îndepărtat de tot ceea ce este autentic și normal. Avantajele par să piardă teren în fața modurilor pline de cruzime în care oamenii ajung să folosească tehnologia și informațiile care le stau la îndemână.
Cartea o găsiți aici. |
Arhivă
January 2023
|