Basmele au reprezentat una dintre cele mai mari bucurii ale copilăriei mele. Le citeam cu speranță și pasiune, trăind cu personajele fiecare eveniment din viața lor și mă bucuram nespus când totul se termina cu bine. Știam de la început că povestea va avea un final fericit, însă îmi tresălta inima de fiecare dată când lucrurile intrau pe făgașul normal, iar binele învingea răul, după lupte groaznice. Mă bucur să văd că nenumărați ilustratori au reușit să le impună o tentă de modernism, să le aducă în secolul XXI pentru ca micii cititori să nu-și uite rădăcinile.
Basmele pe care o să vi le prezint în următoarele zile fac parte din colecția Pasărea măiastră a editurii Vellant și sunt laborios ilustrate, făcându-și loc cu ușurință în lumea vitezei.
0 Comments
Shirley Barber este una dintre cele mai apreciate scriitoare și ilustratoare de cărți pentru copii. Fascinația pentru zâne, păduri și animale este ușor recognoscibilă în toate cărțile ei, zânele devenind semnătura ei personală. Bucătăreasa zânelor face parte din seria Martha B. Rabbit și o are drept eroină pe iepuroaica Martha, o bucătăreasă extrem de talentată.
Cu toții visăm să ne depășim condiția, ne dorim de multe ori să fim ceea ce nu putem fi și ne înarmăm cu ambiție și răbdare de fiecare dată când planurile eșuează. Povestea brotacului dornic să dețină cât mai multe talente este grăitoare - uneori avem nevoie să vedem doar lucrurile de care suntem capabili, nu pe cele făcute de alții, cu o construcție total diferită față de a noastră.
Trăim într-o lume care judecă după aparențe, defecte mai mult sau mai puțin vizibile, care pune etichete și îngroapă povești. Cei care se încadrează în standarde își pavează drumul ușor, fără să dea de prea multe obstacole. Ceilalți, pe care societatea și oamenii îi resping din diferite motive, se luptă de la bun început pentru a demonstra ceva.
Suntem diferiți în multe privințe - poate fi un defect fizic, o trăsătură de comportament, o preferință personală; cert e că diferențele ne apropie, la fel cum ne și înlătură, ne deschid ochii spre alte lumi și ne maturizează mai mult decât ar putea-o face trecerea inevitabilă a timpului. În noua ei poveste, Ioana a creat o punte spre lumea celor diferiți, o punte a acceptării și a toleranței, un drum spre umanitatea pe care încercăm necontenit să o regăsim... Colecția Cine a fost...? aduce laolaltă personalități din toate domeniile, care au influențat lumea făcând descoperiri sau devenind adevărate exemple de demnitate, umanitate și corectitudine. Am ales din această colecție două cărți care prezintă destinele unor femei care s-au luptat toată viața lor cu prejudecățile legate de sex sau mediu de proveniență - Marie Curie și regina Elisabeta au fost adevărate deschizătoare de drumuri pentru epocile în care au trăit și continuă să dea un exemplu chiar și astăzi.
Nu auzisem de Marianne Dubuc înainte să pun mâna pe această carte, însă talentul ei și forța imaginilor sunt evidente de la primele pagini. O ilustrare deosebită a prieteniei, legată între două personaje extrem de diferite.
O nouă poveste marca Judith Kerr aduce în atenția cititorilor un tigru extrem de mâncăcios, o prietenie scurtă, dar intensă și o fetiță nerăbdătoare să-și revadă noul amic.
Nu știam că și iepurii se trag din familii nobile - povestea micului Esterhazy, aflat în căutarea dragostei, face puțină lumină asupra nobilimii din lumea urecheaților. Una dintre cele mai vechi familii iepurești, Esterhazy, provenind din Austria, are o mare problemă - membrii familiei devin o dată cu trecerea timpului din ce în ce mai mici...
Cum ar fi să vă treziți într-o dimineață prinși într-o aventură mai autentică decât realitatea? Cum ar fi să treceți prin tot felul de probe sau greutăți pentru a ajunge în fața celor mai extraordinare vise? Cum ar fi să pășiți într-o lume despre care ați citit doar în cărți, să faceți cunoștință cu creaturi supranaturale și să supraviețuiți pentru a povesti? Așa se desfășoară viața lui Hendrik de Mol, un băiețel extrem de inteligent, atent și empatic. În primul volum, Hendrik de Mol și Planeta de Aur descopeream un tărâm neștiut, plin de capcane, dar și de recompense pentru cei cu adevărat înzestrați. Am asociat prima carte cu importanța prieteniei și secretele ascunse ale jucăriilor de pluș, dar aventurile lui Hendrik de Mol nu se opresc aici...
|
Categories
All
Archives
April 2024
|