Micuța cofetăreasă este o poveste în versuri despre muncă și puterea prieteniei. Albina are cea mai faimoasă cofetărie din regiune, iar dulciurile ei se vând extrem de repede. Clienții ei așteaptă la rând în fiecare dimineață, admirând bunătățile din vitrină, nerăbdători să guste din fiecare fel. Albina are în spate o echipă muncitoare, perfect sincronizată, care funcționează de minune, reușind să satisfacă toate poftele clienților. Totul merge ca pe roate, până într-o zi în care întreaga echipă de cofetari își ia zborul. Bucătăria este dominată de haos, prăjiturile se ard în cuptor, ceainicul s-a încins și mașina de înghețată a explodat. Cofetăreasa nu știe pe ce să pună mâna mai întâi- se află pentru prima dată în această situație, dar fără echipa ei nu are cum să se descurce. Din fericire, oaspeții ei, clienții ei fideli care îi cumpără prăjiturile în fiecare zi, îi sar în ajutor și o asigură că totul se va rezolva. Cofetăreasa își dă seama că motivul pentru care localul ei este plin în fiecare zi îl reprezintă prietenia. Admirația pe care i-o poartă clienții se datorează ambiției sale de a face totul perfect, muncii din spatele produselor delicioase și determinarea de a păstra calitatea acestora. Viața fără prietenie este o viață goală, dar cofetăreasa știe că se poate baza oricând pe oamenii care țin la ea și adoarme liniștită în fiecare seară. Această poveste a fost inspirată de cele mai mari pasiuni ale autoarelor- insectele și prăjiturile. Hayley iubește la nebunie furnicile și albinele, iar Allison ar coace toată ziua fursecuri cu nucă și curmale. Ilustrațiile sunt atât de frumoase și de detaliate încât reflectă cu exactitate sursele de inspirație ale poveștii. Este ușor de citit, foarte amuzantă și potrivită și pentru vârste mai mici, deoarece lectura nu este atât de lungă sau solicitantă și nu devine plictisitoare. Imediat ce am deschis-o mi-am amintit de Marie Antoinette, regina înconjurată de dulciuri cu aspect senzațional, de o multitudine de culori și abundență de arome. Cartea o găsiți aici.
0 Comments
După cum bine știți, Dar Motan locuia la Bran, într-o librărie. Era înconjurat de familie și prieteni, hrănit și iubit zi de zi. Dar de la un timp, Dar se gândea încontinuu ce se află în spatele castelului impunător pe care îl admira de la fereastră și cum ar fi să exploreze această lume de dincolo de casă. Prietenii săi sunt destul de circumspecți la această idee. Singura care îl încurajează este Mitanța, o pisică bătrână și înțeleaptă, dar îl avertizează că orice s-ar aștepta să găsească în această călătorie are deja, doar că nu știe. Nedumerit de vorbele ei, Dar se hotărăște să pornească totuși la drum. Habar nu are ce va descoperi, dar este curios din cale afară. Aventura incepe cu ploaie și vânt, câteva oi rătăcite pe drum și un glas suav de motan rătăcit. Dar face cunoștință cu Nor, un motan care trăia la castel și decide să îl ducă înapoi acasă. Ajuns pentru prima dată în locul pe care îl admira, Dar cade într-un somn adânc. Îl visează pe Toto și se trezește brusc. Tesa Neducesa , cea care îl crescuse pe Nor, vrea să îi ofere o recompensă. Însă Dar consideră că deja și-a primit recompensa, câștigând un nou prieten. Tesa îi spune că îl cunoaște și astfel Dar află că poza lui este împrăștiată prin tot orașul - Toto îl caută peste tot, oferind recompensă celui care-l va găsi. Motanul decide să se întoarcă acasă, deslușind în sfârșit vorbele Mitanței. Nicăieri nu e că acasă, indiferent cât de tentantă și plină de provocări ar părea lumea. Dar Motan a devenit unul dintre personajele mele preferate încă de când am pus mâna pe prima carte. Prin intermediul lui, micii cititori ajung să descopere lumea și să se identifice cu anumite situații. De data aceasta, motanul ne oferă o lecție despre iubire și loialitate, despre sentimentul de "acasă" și imensitatea acestei lumi. Oricât de dornici am fi să ieșim din zona de confort, acasă rămâne mereu locul în care ne reîncărcăm bateriile, locul unde dragostea celor dragi ne oferă toată siguranța și liniștea, în timp ce lumea de dincolo de acest spațiu sigur este o ecuație cu multe necunoscute. Indiferent de curiozitate sau dorința de a explora, de a trăi noi experiențe, ACASĂ face parte din noi pentru totdeauna. Nu ne putem ignora rădăcinile indiferent pe unde ne poartă viața.
Cartea o găsiți aici. Corpul uman este un mecanism perfect , cu putere de reacție și o mulțime de modalități de apărare. Este construit în așa fel încât să reziste la schimbările interioare și exterioare, antrenat să lupte în caz de pericol și să supraviețuiescă chiar și în condiții improprii. Cartea de față este un ghid de curiozități despre funcționarea corpului uman, scris pe înțelesul celor mici, cu răspunsuri la întrebări legate de simțuri, procese sau adaptabilitate. Sunt explicate procese precum respirația, absorbția, excreția, felul în care percepem lumea cu ajutorul simțurilor, modul în care ne adaptăm la mediul înconjurător și rolurile organelor de simț. Noțiunile sunt potrivite pentru vârstele mai fragede, fiecare termen fiind explicat pentru a putea fi asimilat în mod corespunzător. Pe măsură ce cresc, copiii incep să își pună întrebări despre diversele schimbări sau anumite reacții pe care le au, lucruri neînțelese în totalitate. Atât din curiozitate, cât și din teamă, copiii încearcă de cele mai multe ori să găsească singuri răspunsurile. Tocmai de aceea curiozitățile legate de corp și schimbările prin care trece acesta ar trebui împărtășite cât mai devreme, astfel încât ei să perceapă că toți oamenii trec prin aceleași lucruri absolut normale și firești. Nu trebuie să simtă nici rușine față de propriul corp, nici scârbă, ci doar nevoia de a-l îngriji și a-i da tot ceea ce îi este necesar. Iubirea de sine este primul pas spre sănătatea fizică și mentală, iar acest lucru ar trebui învățat încă din copilărie. Cartea este împărțită în cinci capitole - interacțiunea, învelișurile, respirația, suntem apă, mâncarea - și are ilustrații foarte simpatice, simple, explicative, atractive chiar și pentru vârste mai mici pentru care informațiile sunt prea detaliate. O găsiți aici.
Ecologizarea și adoptarea unui stil de viață mai puțin dăunător pentru planeta noastră au început să prindă tot mai mult avânt în ultimii ani. Planeta suferă de pe urma acțiunilor umane și dorinței omului de a explora fiecare colț al acestei lumi, transformându-l într-o afacere profitabilă din punct de vedere economic. Deșeurile sunt doar o parte a problemei. S-au efectuat și se efectuează în fiecare an nenumărate campanii de adunare a deșeurilor, de curățare a pădurilor și a râurilor sufocate de gunoaie, dar nu este suficient. Oamenii continuă să consume haotic și să arunce deșeurile oriunde se nimerește. Primul pas ar fi un consum responsabil , apoi evitarea risipei alimentare și întocmirea unui necesar săptămânal de alimente. Evitarea plasticului este o altă soluție la îndemână și se încearcă acest lucru de pe mai multe fronturi, inclusiv din partea marilor companii. Pericolul acestui consum exagerat, a poluării sub diferite forme și a invaziei plasticului în mări și oceane este unul extrem de mare, cu grave consecințe asupra sănătății noastre și a viitorului. Cartea lui Denis despre viața cu zero deșeuri îi învață pe cei mici câțiva pași simpli pentru a proteja planeta și a trăi mai responsabil. Viitoarele generații trebuie învățate de timpuriu aceste lucruri pentru a evita consecințele mai grave și pentru a putea trăi o viață normală. Cei mici sunt extrem de receptivi și dedicați oricărei acțiuni care le promite un rezultat vizibil și în același timp dornici să participe la o misiune de salvare a planetei, la fel ca în filmele cu eroi. Sfaturile învățate pot fi aplicate atât acasă, cât și la școală, iar un proiect de grup cu siguranță va genera satisfacții imense pentru cei mici. Această misiune de salvare a planetei stă pe umerii tuturor, căci această pandemie poată fi luată și drept un semn al exclamării trimis de către natură către omenire, în spatele căruia se află nevoia neapărată de o pauză. Omul a acaparat aproape tot spațiul din jurul lui, dornic mereu de a se simți puternic și fără egal. Avem nevoie de comuniune cu natura, cu ființele din jurul nostru mai mult ca oricând. Avem nevoie de o planetă sănătoasă pe care să putem trăi în continuare, iar acest lucru este un adevăr de necontestat, pe care viitoarele generații trebuie să îl afle încă din copilărie. Cartea o găsiți aici.
|
Categories
All
Archives
August 2023
|