Al treilea titlu din colecția Povești din lumea întreagă își are originile în Rusia. Ivan și calul fermecat este povestea mezinului unui fermier, un băiat visător și foarte diferit de frații săi mai mari. Înainte să moară, bătrânul i-a pus să-i promită că vor veghea câte o noapte la mormântul său. Pus în fața faptului împlinit, fiul cel mare s-a speriat și l-a rugat pe Ivan să-i țină locul în acea noapte. Băiatul s-a așezat lângă mormânt și a așteptat. Îi era foarte frică, dar nu știa de ce. A doua zi, fratele mijlociu a procedat la fel, iar Ivan s-a trezit stând de veghe și în a doua noapte. Vorbea cu fantoma tatălui său, iar în a treia noapte a primit un cadou special- un căpăstru fermecat. Într-o zi, regele a trimis vorbă în ținut, cerându-le tuturor tinerilor să se prezinte la palat. Fiica acestuia, o prințesă extrem de frumoasă, era închisă într-un turn foarte înalt și promisese să se căsătorească cu cel care va putea să sară până sus și să o sărute. Ivan le cere fraților săi să îi însoțească, dar aceștia îl refuză. Tânărul apelează la cadoul neobișnuit primit de la tatăl său și, exact cum îi promisese acesta, a apărut un cal extraordinar. Ivan l-a încălecat, schimbându-și pe loc înfățișarea și cerându-i să fie dus la palat. La curtea regelui, fiecare tânăr avea dreptul la trei încercări pentru a putea fi numit alesul prințesei. Oare va reuși Ivan să câștige acest concurs și să își vadă toate visele îndeplinite? Cartea o găsiți aici.
0 Comments
Inspirat de prietenia băiatului său Efrem cu Alma, Iulian Comănescu a scris Călătorie pe Volta, Planeta Becurilor, în care cei doi copii sunt personaje principale. Alma și Efrem s-au împrietenit în 2017 în parcul din Cișmigiu. De atunci au fost nedespărțiți, până în 2020 când pandemia le-a încurcat planurile, cei doi fiind foarte triști din cauza restricțiilor impuse, dar și a distanței care îi desparte acum, căci Efrem locuiește în Bruxelles. O călătorie în timp la oamenii de Neanderthal este o nouă aventură a celor doi buni prieteni. Nici nu s-au întors bine de pe Planeta Becurilor și sunt hotărâți să plece într-o nouă călătorie. De data aceasta, se întorc înapoi în timp, pe firul istoriei, descoperind nenumărate lucruri despre strămoșii noștri. Începând o discuție despre părinți și constituirea unei arbore genealogic, Alma și Efrem devin curioși în legătură cu primii oameni de pe Pământ și evoluția lor. Ajung să descopere detalii despre oamenii de Neanderthal, care populau Pământul acum mai bine de 50.000 de ani. Aceștia trăiau în peșteri, vânau pentru a supraviețui și dețineau arme pentru a se apăra de animalele sălbatice. Cei mici ajung să descopere nenumărate lucruri interesante despre evoluția oamenilor de-a lungul timpului, felul în care aceștia și-au spus istoria desenând prin peșteri sau lăsând diverse obiecte care să le ateste prezența și în lumea modernă. Știința și religia spun două povești diferite despre apariția omului, iar copiii sunt nedumeriți de acest lucru, ajungând la concluzia că orice istorie conține și puțin adevăr. Până la urmă, indiferent de felul în care a fost creat, omul s-a dovedit un luptător indiferent de epocă, un spirit inovativ, dar și extrem de periculos. Cartea o găsiți aici.
Povestită pentru copii de Corina Anton Ilustrații de Mihail Coșulețu Divina Comedie e una dintre cele mai importante opere literare care a fost dată lumii. Scrisă de cel mai mare poet italian, Dante Alighieri, a fost un cadou pentru marea sa iubire, Beatrice. Dante a fost devastat de pierderea ei, iubind-o până la moarte și dincolo de ea. Opera lui Dante este recunscută drept una dintre capodoperele literaturii universale, devenind celebră la scurt timp după apariție și contribuind semnificativ la dezvoltarea limbii și literaturii italiene. A beneficiat de nenumărate ediții de-a lungul timpului, printre care și una ilustrată de Sandro Botticelli, care a lucrat la ea timp de zece ani. A inspirat operele multor scriitori, printre care Ezra Pound, Paul Cladel, T. S. Elliot. Este o operă care își pune cititorii în fața marilor întrebări fundamentale, legate de viață și de moarte, de iubire și destin. Este greu abordabilă și necesită o deschidere deplină pentru a fi înțeleasă cu adevărat. Varianta de față este o versiune adaptată pentru cei mici, care respectă temele principale și morala acestei opere și o face mult mai accesibilă din punct de vedere literar. O reinterpretare care ilustrează profunda cunoaștere și înțelegere a acestei opere, scrisă în stilul unei cărți de aventuri, care să îi captiveze pe micii cititori și să îi conducă spre una dintre capodoperele literaturii universale. într-un timp și într-un loc absolut fascinante din punct de vedere artistic. Popularitatea operei lui Dante a căpătat proporții fantastice în timpul domniei lui Lorenzo Medici în Florența, care a dezvoltat un adevărat cult pentru Dante. Mare susținător al artelor, Lorenzo a fost unul dintre principalii oameni care au contribuit la Renașterea italiană, o perioadă intensă de creații artistice din toate domeniile, lucrări și maeștri care au sfidat timpul. Divina Comedie este doar un exemplu din această categorie, stând alături de celebrul David al lui Michelangelo sau tavanul Capelei Sixtine, care atrag și astăzi milioane de turiști din lumea întreagă. Literatura, pictura, sculptura, muzica - cu toate au atins apogeul sub atenta privire a lui Lorenzo Medici. Opera lui Dante este o epopee despre viață și moarte, despre fragilitatea omului pe acest pământ și incertitudinea care îl așteaptă în viața de dincolo. Efemeritatea relațiilor din timpul vieții, a tuturor sentimentelor care îi provoacă insomnii sau fericire imensă este o certitudine pe care o poartă cu sine de-a lungul vieții. Cartea o găsiți aici.
Ilustrații de Doina Axenti Îndoiala este o poveste în versuri despre un băiețel foarte îngrijorat în legătură cu concursul care urma să aibă loc în ziua următoare. Tocmai aflase că va avea un adversar extrem de talentat, atât la cântat, cât și la dans. Iar el nu prea știa să danseze. Mergând pe stradă cu privirea în jos, găsește un obiect ciudat, care seamănă cu un os sau cu un lemn întors. Văzând că nimeni nu-l revendică, îl ia acasă și se hotărăște să-i spună Îndoială. De fiecare dată când se gândea la concursul de a doua zi, scotea Îndoiala din buzunar și se simțea mai bine. Nu mai era trist, nici îngrijorat și se gândea cu bucurie la cum se va descurca. În cele din urmă a obosit, a adormit împăcat și s-a trezit a doua zi dimineață. Dar Îndoială nu mai era nicăieri. Surprins și temător, băiatul caută prin toată casa, dar fără succes. Lângă patul lui găsește un bilet care conține explicații despre dispariția Îndoielii... E o poveste foarte simpatică, plină de învățăminte, care le insuflă celor mici curaj și îi îndeamnă să se distreze în orice situație. Orice om are îndoieli din când în când, e firesc și normal să simțim acest lucru. Dar și mai important e să ne bucurăm de tot ceea ce simțim, să analizăm fiecare gând sau senzație, să ni le însușim și asumăm pe deplin. Cartea o găsiți aici.
În regatul Cambodgiei trăia o prințesă frumoasă și inteligentă pe nume Dara. Era recunoscută pentru talentul ei la pictură, muzică, desen și învăța foarte repede aproape orice. Se pricepea la inginerie, legi și îi plăcea să construiască tot felul de lucruri. Așa l-a cunoscut pe soțul ei, Rith, la fel de pasionat de desen și complet absorbit de munca sa. Cei doi s-au căsătorit cu permisiunea regelui și au ajuns să fie foarte solicitați, căci oamenii apreciau seriozitatea și dedicarea pe care o puneau în orice lucrare. Dar nu toată lumea se bucura pentru cei doi tineri căsătoriți. Cei trei sfetnici ai regelui, invidioși pe bogățiile Darei, au decis să îl îndepărteze pe Rith de la curte pentru a pune mâna pe avere. Când Dara pleacă într-o călătorie, aceștia își pun planul în aplicare, spunându-i regelui că Rith vrea să îi ia locul la tron. Cu ajutorul unor minciuni bine ticluite, regele îl alungă pe Rith de la curte. Întoarsă acasă, Dara descoperă ce s-a întâmplat și este extrem de dezamăgită de reacția tatălui său, Dar nu are prea mult timp să plângă, căci este hotărâtă să-i demonstreze părintelui său că Rith este nevinovat și să îl aducă înapoi acasă. Dara și capcana ingenioasă este o poveste de iubire pură și încredere oarbă în propriile forțe. Inteligența eroinei, dar și certitudinea deplină în caracterul omului alături de care a ales să trăiască, o ajută să învingă orice obstacol și să îi facă acestuia dreptate.
Cartea o găsiți aici. Oamenii nu sunt sută la sută buni sau sută la sută răi. Sunt o combinație de bun și rău, lumină și întuneric, o dovadă vie a faptului că lumina poate străpunge până și cele mai întunecate cotloane, la fel cum întunericul poate captiva cele mai luminoase suflete. Băiatul care a făcut lumea să dispară este povestea lui Harrison, un băiat cu suflet mare. Era bun și onest, își recunoștea greșelile și nu se temea să suporte consecințele faptelor sale. Se purta frumos chiar și cu Hector Broom, colegul de la școală care îș hărțuia mereu și îl înghiontea cu fiecare ocazie. Harrison avea o singură problemă (o mare problemă) : nu putea să-și controleze furia. De câteva săptămâni, era extrem de îngrijorat în legătură cu aniversarea lui Hector. Toată lumea fusese invitată, inclusiv Harrison și de-abia aștepta să vadă surprizele pregătite de părinții lui Hector, tema petrecerii fiind spațiul cosmic. Petrecerea se va dovedi un dezastru absolut , căci nici acum nu poate scăpa de batjocura lui Hector și de nenumăratele metode de a-l chinui. Însă la sfârșitul petrecerii, Harrison primește un cadou special și habar nu are că acesta îi va schimba viața. Un balon asemănător cu o gaură neagră, cu aceleași proprietăți și suficientă magie pentru ca Harrison să poată elimina din viața sa tot ceea ce îl deranjează. Dar curând își dă seama că nu poate șterge cu buretele tot răul din lume sau toți oamenii care nu îl plac fără să piardă din lucrurile care îl încântă cu adevărat. Balanța se înclină mereu, iar echilibrul e greu de menținut... Ben Miller e actor și regizor, cunoscut pentru nenumărate roluri de succes și ca partener al lui Rowan Atkinson în Johnny English Strikes Again. A publicat mai multe romane, printre care se numără și Noaptea în care l-am întâlnit pe Moș Crăciun, o poveste minunată despre inocență și încredere. Romanul de față scoate în evidență toate modurile prin care ne autosabotăm, judecățile care ne afectează și ne schimbă percepția asupra lumii, dar și asupra propriei persoane. Binele și răul sunt într-un etern dans în interiorul fiecărui om, iar oamenii tind să mai și greșească. Aceste greșeli nu îi încadrează neapărat într-o categorie, nici nu îi absolvă de vină. Oamenii pot fi atât buni, cât și răi, în special când se bazează pe ceea ce au trăit, pe ceea ce simt și ținând cont de influențele din exterior. În adâncul sufletului, toți ducem o luptă continuă de a fi cea mai bună variantă a noastră, dar nu reușim de fiecare dată să arătăm lumii ceea ce suntem cu adevărat.
Cartea o găsiți aici. Au fost odată ca niciodată două surori - Molly și Cara. Se iubeau foarte mult și făceau totul împreună. Într-o dimineață ca oricare alta, Molly dispare. Cara este cuprinsă de o tristețe imensă, la fel ca părinții ei, dar decide că trebuie să plece în căutarea surorii sale. Trebuie să fie ea cea care o va găsi. Cu darurile primite de la mama și tata și cu multă speranță în suflet, Cara pornește la drum. Întâlnește o bătrână care îi spune că un vrăjitor rău de prin părțile locului ar fi putut să-i ia sora, iar fata pornește înspre castelul vrăjitorului fără să stea pe gânduri. Îi apar în cale diferiți oameni, pe care îi ajută după cum îi stă în puteri, fapte care nu vor rămâne nerăsplătite la final. Ajunsă la castel după o călătorie lungă și epuizantă, Cara nu o găsește pe Molly nicăieri. Vrăjitorul era înspăimântător și neînduplecat, dar Cara refuză să plece fără sora ei. Oare va reuși să o găsească și să se ferească de pericolele care o pasc? Cara și vrăjitorul face parte din colecția Povești din lumea întreagă, o serie de povești din diferite țări, legende străvechi cu învățăminte profunde, care să îi familiarizeze pe cei mici cu diversitatea culturală, valorile universale și asemănările dintre oameni, indiferent de locul în care s-au născut aceștia.
Cartea o găsiți aici. Pe Matt Haig îl cunoașteți deja datorită cărții Un băiat numit Crăciun, dar și a romanelor Cum să oprești timpul sau Biblioteca de la Miezul Nopții. Este un autor extrem de versatil, pune multă emoție în poveștile sale și reușește să-și captiveze cititorii de la primele cuvinte. E aproape imposibil să-i lași cârțile din mână, deoarece talentul se îmbină perfect cu misterul, cu sentimentele și emoțiile descrise, cu întrebările esențiale. Evie și animalele este povestea lui Evie Trench. Evie era un copil special, foarte pasionat de lumea animalelor. Știa aproape totul despre ele și nu îi plăceau doar câinii și pisicile, ci toate ființele de pe lume. Talentul ei neobișnuit îi permitea să audă ce gândesc animalele și, mai ales, să le vorbească, uneori fără să-și miște buzele. Doar că nu e singura din familie cu acest har - atât mama ei, cât și bunica Flora puteau să vorbească cu animalele. Evident, Evie era destul de precaută în prezența altor persoane, căci majoritatea oamenilor ar fi fost extrem de sceptici auzind această minunăție. Însă destinul lucrează pe căi misterioase și după ce Evie își folosește harul pentru o confruntare cu un leu, tatăl ei îi spune că se află în pericol. Curajoasă din fire, Evie nu se sperie, dar lucrurile încep să meargă din ce în ce mai prost. Trebuie să-l salveze pe tatăl ei și pe animalele din oraș, să afle adevărul despre trecutul ei și să lupte cu un personaj cu puteri la fel de extraordinare ca ale ei. Un personaj aflat de partea răului. Oare va reuși Evie să-și îndeplinească toate misiunile și să rămână în viață până la final? Veți afla citind acest roman splendid, plin de aventură și întorsături de situație, plin de mistere și momente de maximă incertitudine, dar cu un final plin de speranță. Romanul îl găsiți aici.
|
Categories
All
Archives
August 2023
|