Scrisă în 1902 și devenită clasică a literaturii, povestea lui Frank Baum ne poartă într-o lume magică, înapoi în timp, când Moș Crăciun era doar un bebeluș care locuia în pădurea Burzee, îngrijit de o zână și înconjurat de ființe magice. Lumea lui era perfectă, iar Claus era fericit. Habar nu avea că mai existau pe lume și alți oameni, care trudeau din greu pentru a supraviețui sau că el va deveni un simbol cunoscut în toată lumea. Nu știa că soarta lui e să dăruiască speranță celor deznădăjuiți, celor triști, fără perspective și să stârnească zâmbete în lumea întreagă în dimineața de Crăciun. Cum a ajuns să fabrice prima jucărie, să dăruiască atât de mult, dar și istoria unor tradiții de Crăciun care încă se păstrează le veți afla pe toate din istorisirea lui Frank Baum. Majoritatea obiceiurilor din carte există și astăzi, iar faima lui Moș Crăciun nu face decât să crească de la an la an. Pentru cei mici, reprezintă bucuria pură, neatinsă de relele lumii, iar pentru cei mari un simbol al copilăriei și inocenței, o reîntoarcere în locul unde fericirea pur și simplu exista. "Acum poate veți înțelege cum, în ciuda imensității acestei lumi, Moș Crăciun reușește să împartă cadouri frumoase tuturor copiilor. În realitate, bătrânul nostru prieten e văzut din ce în ce mai rar în zilele noastre, dar nu pentru că s-ar ascunde, vă asigur. Moș Crăciun a rămas același prieten iubitor al copiilor ca în vremurile de odinioară, când obișnuia să se joace și să se hârjonească cu ei ore în șir. Dacă ar avea mai mult timp liber, sunt sigur că și acum i-ar plăcea să facă asta. Dar vedeți voi, Moșul e ocupat tot anul să facă jucării și se grăbește atât de tare în singura noapte din an când ne vizitează casele cu sacul de jucării în spate, că vine și pleacă precum fulgerul și e aproape imposibil să-l zărești."
Cartea e dedicată copiilor de toate vârstele și nu numai, dar o consider potrivită pentru cei puțin mai mari, care știu deja să citească și sunt curioși să descopere ceva diferit de poveștile clasice. Povestea conține nenumărate denumiri și personaje fantastice, elemente care pot fi înțelese doar de la o anumită vârstă - nu e chiar dulcegăria pe care obișnuiam să o auzim când eram mici și extrem de fascinați de Moș Crăciun. M-a dus puțin cu gândul la seria Harry Potter, tocmai de aceea am spus că merită descoperită pas cu pas, înțeleasă și savurată pe îndelete. Ilustrațiile sunt impresionante, cu o tentă dark , detalii fine și diferite față de imaginea clasică a Moșului. Tocmai acest aspect le face deosebite - viziunea diferită asupra poveștii și aducerea ei într-o lume fantastică, populată de elemente pozitive și negative, de răsturnări de situație și personaje colorate. Diversitatea este cheia spre cunoaștere. Cartea o găsiți aici.
0 Comments
Ilustrații de Page Tsou Când eram copil, mă fascinau foarte tare lucrurile sau ființele care erau cele mai înalte, cele mai frumoase, cele mai bune la ceva anume. Recordurile care meritau să fie menționate în povești sau cărți pentru ca toată lumea să afle despre existența lor. Această curiozitate nu m-a părăsit nici acum, iar apariția acestui volum nu doar că mă bucură, dar mă transportă înapoi în copilarie, când totul urma să fie dezvăluit, dorința de a ști era la cote maxime și toate lucrurile aveau secrete ce meritau a fi descoperite cât mai repede. De la Pământ la stele conține o părticică de istorie, începând cu speciile de animale care au populat planeta în urmă cu milioane de ani și continuând cu realizările omului în materie de știință, tehnologie, arhitectură, dar și secrete legate de alte planete. Acest volum face parte dintr-o colecție de o calitate excepțională, atât ca text, cât și ca ilustrații, care își propune să îi familiarizeze pe cei mici cu lumea înconjurătoare așa cum arată acum și cât de mult s-a schimbat pe parcursul timpului. Din colecție fac deja parte volumele Animalium, Historium, Hărți , iar în curând li se va alătura Planetarium. Toate concepute pentru ca cei mici să se poată bucura atât de imagini, cât și de text, într-un format mare pentru a cuprinde cât mai multe curiozități și informații.
Cartea de față prezintă recordurile lumii animale, dar și ale omului, din vremuri străvechi și până în zilele noastre. Istoria conține nenumărate detalii care sunt omise, curiozități legate de construirea anumitor clădiri pe care le cunoaștem cu toții astăzi, recorduri privind lucruri cu greutăți neobișnuite, progrese realizate în știință și tehnologie și inclusiv detalii legate de celelalte planete din Sistemul Solar. Este de-a dreptul fascinantă, plină de detalii importante, care te poartă într-o călătorie în timp și îți arată progresele realizate de om pas cu pas, dar și schimbările prin care a trecut planeta noastră și care au însemnat dispariția anumitor specii, forme de relief etc. Cum am ajuns ceea ce suntem astăzi este ușor de intuit - în carte sunt nenumărate exemple care ilustrează nemăsurata ambiție a omului de a face tot mai mult, tot mai repede, de a fi mai mult, mai puternic, mai important. Aceste atlase reprezintă o sursă nemaipomenită de a descoperi lumea din jur, așa cum a fost și așa cum e astăzi, dar și lumile celelalte despre care nu știm mai nimic și care sunt vaste și pline de mistere. Cartea o găsiți aici. Basme de pretutindeni
12/19/2018
repovestite de Malachy Doyle ilustrații de Nicoletta Ceccoli Cu toții iubim basmele, chiar dacă suntem mici sau mai puțin mici. Magia lor se întinde până în copilărie, când descopeream cu surprindere cât de întinsă și plină de necunoscut e lumea, ce putere are imaginația și cât de mult ne poate înfrumuseța existența. Le redescoperim apoi alături de propriii copii și ni se pare că lumea e din nou plină de posibilități infinite, la fel ca atunci când le auzeam pentru prima dată. Ne revin în minte toate momentele copilăriei, când fericirea ne era la îndemână și nu aveam nevoie de prea multe ca s-o simțim. Lucrurile erau simple, nu încercam să le vedem altfel sau să le complicăm inutil. Asta înseamnă basmele pentru orice adult devenit părinte - o întoarcere într-un trecut lipsit de griji, care transformă prezentul într-o adevărată feerie. Basme de pretutindeni conține douăsprezece povești din diferite țări, unele mai cunoscute, altele mai puțin, toate constituind o evadare din realitatea cotidiană. După cum vă spuneam mai sus, regăsim în carte povești cunoscute în toate lumea, precum Cenușăreasa, Hansel și Gretel, Frumoasa din Pădurea Adormită, dar și alte titluri care nu ne sunt atât de familiare - Nebunul lumii și corabia zburătoare, Marea cu Nestemate, Surorile cerești etc. Din fiecare avem ceva de învățat, diversitatea lor făcând din această carte un must-have, ca de altfel majoritatea titlurilor pentru copii ale editurii Vellant. Ceea ce m-a surprins plăcut au fost ilustrațiile, ușor diferite de ceea ce ne este dat să vedem și care surprind tocmai la poveștile clasice, pe care deja le cunoaștem într-un anumit mod și le asociem cu anumite imagini. Iar în această carte sunt prezentate într-o manieră cu totul diferită, ceea ce dezvoltă mult imaginația celor mici. Cred că e important ca un copil să vadă mai multe versiuni ale aceleiași povești, mai multe unghiuri și viziuni diferite prin intermediul ilustrației, pentru ca apoi să fie capabil să treacă povestea prin propriile filtre. Chiar dacă unii ilustratori au componente mai dark sau își închipuie personajele în alte moduri decât cele clasice, contactul cu cât mai multe forme de artă este unul vital pentru dezvoltarea gusturilor, a aptitudinilor și a gândirii.
Din motivul enunțat mai sus și nu numai, Basme de pretutindeni e cartea ideală de pus sub brad, indiferent dacă destinatarul e mare sau mic. O carte de basme este o comoară nemuritoare ; între paginile ei se va afla mereu un portal spre copilărie, spre locurile în care ai fost fericit și încrezător, alături de oamenii pe care îi cunoști de-o viață și îi iubești până la capăt. Cel mai adesea, basmele mă duc cu gândul la bunici. Aveau un anumit farmec vacanțele petrecute la bunici, la țară, unde simplitatea era ridicată la rang de artă - vara, zilele leneșe și sufocante treceau rapid, căci mereu era ceva de făcut și explorat ; iarna, mirosul focului de lemne și zăpada pufoasă făceau din fiecare zi prilej de bucurie. Nu știu cum vor percepe copiii secolului XXI basmele peste zece sau douăzeci de ani, dacă le vor trezi aceeași nostalgie care mă încearcă pe mine, dar cred că reprezintă o tradiție care merită dată mai departe. În caz că mai aveți nevoie de inspirație pentru alegerea cadourilor de Crăciun, găsiți cartea aici. Afară ninge și mi se pare cel mai potrivit moment să vă spun despre minunăția asta de carte, care conține 24 de povești menite să vă aducă în suflete atmosfera specifică sărbătorilor. Animale simpatice, copii nerăbdători, Moș Crăciun și mulți alții așteaptă să parcurgeți poveștile rând pe rând, până în ziua de Ajun. Veți găsi toate ingredientele necesare - zăpadă, miros îmbietor de prăjituri, fapte bune, miracole care se pot întâmpla doar de sărbători, veselie și lumină pretutindeni. Concepută asemenea unui advent calendar, care promite o surpriză în fiecare zi, cartea promite o poveste cu tâlc pentru zilele dinaintea Crăciunului. Cei mici vor avea ocazia să descopere, zilnic, o lecție, tradițiile specifice acestei sărbători, aventuri nemaiauzite care se petrec mereu în această perioadă a anului, personaje care capătă puteri supranaturale pentru a aduce un strop de bine în jurul lor. Știu că se tot repetă această mantră de ceva timp - Crăciunul înseamnă să dăruiești - și chiar așa este, însă cei mici au nevoie de multe exemple, atât teoretice, cât și practice pentru a pune în aplicare acest lucru. Nu putem ignora partea comercială a acestei sărbători, care ne copleșește începând cu mijlocul lunii noiembrie și care este promovată peste tot, astfel că cei mici înțeleg doar mesajul cel mai răspândit. Ca să înveți să dăruiești, să dăruiești din suflet și celor care au adevărată nevoie, trebuie să ai exemple solide în jurul tău. Iar această tradiție e greu de dat mai departe, într-o societate care îți repetă constant ce și cum să fii, ce și cât să cumperi.
Cu siguranță, cele două autoare nu vă sunt necunoscute - ele formează un duo fantastic și iubesc să lucreze împreună, fiind cunoscute pentru seria Aventurile iepurașului Matei, apărută la editura Nemi și multe alte cărți. Brigitte Weninger a fost educatoare timp de 20 de ani, după care s-a dedicat scrisului. Eve Tharlet ilustrează cu măiestrie cărțile lui Brigitte încă din anul 1981. Împreună mi se par o echipă inconfundabilă, sunt ușor de recunoscut atât după ilustrații, cât și după text. Mai sunt 10 zile până la Crăciun, se simte nerăbdarea în aer, se simte bucuria și euforia acestei sărbători care reușește să descrețească frunți și vă doresc din suflet sărbători frumoase, în care să vă bucurați de cei dragi, de clipele neprețuite pe care le smulgem cu greu din această fugă necontenită de zi cu zi. Cartea o găsiți aici. Dacă nu ați auzit încă de numele Cristina Andone, acum e momentul să aflați despre ea și colecția ei minunată de cărți, care reprezintă povești inspirate de compozitorii muzicii clasice, menite să îi familiarizeze pe cei mici cu cultura muzicală și să o facă mai accesibilă, mai ușor de abordat și iubit. Colecția numără deja zece titluri, iar ultimul e unul special - o ediție care reunește toți compozitorii deja prezentați într-o poveste minunată de Crăciun, cu ilustrații spectaculoase, o listă muzicală și jocuri pentru cei mici. Povestea începe cu prima ninsoare, o sărbătoare în sine. Unii fulgi se grăbesc să netezească drumul Moșului, căci e ajunul de Crăciun, în timp ce alții aleargă curioși în căutare de povești. Unul poposește la fereastra lui Vivaldi, care împodobea bradul cu alune și ghinde, un altul pe pragul unei căsuțe în care locuia Bach și tot așa, rând pe rând, fulgii curioși îi privesc pe toți cum se pregătesc pentru sărbătoarea Crăciunului. Ilustrațiile din aceste pagini sunt minunate, putând fi luate drept sursă de inspirație pentru împodobirea bradului, căci pe fiecare pagină există unul și mai deosebit decât precedentul.
În a doua parte, Pădurea Muzicală este cuprinsă de nerăbdare în așteptarea Moșului. Veverițe, șoricei - toți sunt curioși să vadă cadourile de sub brad. Un singur personaj nu e prea convins de această sosire pe care nu o poate confirma nimeni - Ludwig, puiul de leu. Este hotărât să devină un erou și să apere Pădurea Muzicală de omul acela care sosește noaptea și pleacă repede cu ajutorul unor reni care par că zboară. Își concepe un plan și este decis să nu adoarmă ca să-și poată savura succesul. Tot felul de accidente ciudate se întâmplă la sosirea Moșului, iar acesta e din ce în ce mai nedumerit. Se pare că planul lui Ludwig dă roade... Evident că această poznă nu va rămâne fără urmări, căci nimeni nu va mai ști care cadou i se cuvine, Moșul nereușind să-și îndeplinească misiunea... Cristina spune că a conceput această colecție cu scopul de a coborî muzica clasică de pe piedestal și a o aduce mai aproape de firesc și de natural. Cei mici ar trebui obișnuiți cât mai devreme cu acordurile fine ale unei muzici care transmite cu adevărat ceva, pentru ca mai târziu să știe să facă diferența dintre muzica de calitate și cea stridentă, care doar bruiază în loc să încânte. Poveștile s-au născut firesc, iar cărțile sunt de o calitate excepțională. Ilustrațiile întregesc perfect povestea, în ele regăsindu-se și motive tradiționale românești, ceea ce aduce un plus de farmec. În acest volum, cei mai impresionanți sunt brazii de Crăciun - i-am privit minute în șir, fiecare conceput după personalitatea și calitătile compozitorului care îl împodobește. Cărțile Cristinei ar trebui să ajungă în fiecare bibliotecă de viitor adult educat și responsabil, nu doar pentru ilustrațiile spectaculoase și calitatea lor incontestabilă, ci mai ales pentru valorile pe care le promovează, pentru acuratețea și ușurința cu care curg poveștile din mintea ei. Cartea o găsiți aici. |
Categories
All
Archives
February 2023
|