Am scris pentru prima dată despre Cartea bunătății pe la jumătatea lui 2020, într-o perioadă dominată de nesiguranță, cartea acționând ca un balsam pentru suflet, o rază de speranță într-o lume care până deunăzi părea imposibilă. Încă mi se pare una dintre cele mai frumoase cărți pe care am pus mâna, o colecție de povești care surprind felul în care bunătatea schimbă lumea și comunitățile. Al doilea volum, dedicat zonei Ardealului, mi-a intrat în suflet extrem de rapid, m-a transportat înapoi în propria-mi copilărie, când grijile nu existau, iar zilele erau marcate de o liniște desăvârșită. Mi-am regăsit bunicii între paginile cărții, mi-am regăsit inocența și bucuria simplă care îmi caracterizau zilele petrecute la țară. Despre primul volum, am scris aici. În volumul de față, al treilea din serie, autoarea a adunat povești din Dobrogea, un tărâm al bunătății și ospitalității, unde trăiesc cele mai multe neamuri din țara noastră, optsprezece la număr. Dobrogea este definită de malul Mării Negre, numită și Marea Binevoitoare. (în greacă - Pontus Euxinus) În Dobrogea, oamenii prețuiesc apa și nu o risipesc. Cred cu tărie că apa binelui spală orice rău. Ținutul Dobrogei este încărcat de istorie și adăpostește cea mai veche așezare din România - Histria. Munții Măcinului, Cheile Dobrogei, cetatea Enisala , lacul Razim , pădurea de tei de la Niculițel - sunt doar câteva dintre minunile naturii pe care le putem descoperi în Dobrogea. Oamenii sunt ospitalieri, obișnuiți cu muncile grele, cu un profund respect pentru natură și darurile ei, dedicați familiei și dornici să împărtășească oricui poveștile cu care au crescut, tradițiile și obiceiurile caracteristice zonei. Farmecul și solemnitatea Mării Negre, ținutul fermecat al Deltei Dunării, unic în Europa, sunt doar două motive care atrag anual turiști din toată lumea. Aroma peștelui proaspăt, aerul curat, sunetele naturii îi încântă pe turiști la fel de mult precum căldura gazdelor, legendele de prin partea locului și atmosfera de poveste. Cartea o găsiți aici.
0 Comments
Am primit aceste două cărți de la o fetiță extrem de talentată, care a început să scrie de la vârsta de 8 ani. Primele povești au început să se contureze în mintea ei în jurul acestei vârste și a continuat să scrie de fiecare dată când a simțit nevoia. Așa s-a născut Povestiri din suflet de copil , prima ei carte, prin intermediul căreia Ruxandra a vrut să împărtășească tuturor celor care o citesc viziunea ei despre lume. A fost încurajată atât de părinții săi, cât și de cei care alături de care merge pe drumul învățării. Lumea pare un loc special privită prin ochii unui copil, un copil sincer care descrie tot ceea ce vede și simte prin intermediul sufletului, prin intermediul inocenței și al mirării neîntrerupte. Poveștile sunt o gură de aer proaspăt pentru orice adult încorsetat în lumea reală, prins într-o rutină fără capăt. Dacă n-ar fi copiii, adulții n-ar vedea niciodată lumina. Exemplul Ruxandrei, dar și al altor copii care doresc să-și împărtășească viziunea despre lume, sunt dovezi clare că uneori ar trebui să ne oprim din fuga pe care o numim viață și să începem din nou să privim tot ceea ce există ca pe o minune. A doua carte, O călătorie în Lumea Calităților și a Defectelor, s-a născut dintr-o temă primită la școală. Mai întâi au fost Bunătatea și Răutatea, cărora le-au urmat Calmul și Furia, Optimistul și Pesimismul și multe altele. Într-o lume bazată tot mai puțin pe valori, Ruxandra vorbește cu seninătate și încredere despre diferența dintre bine și rău, despre comportamente care ne influențează viața și cum se schimbă relația noastră cu cei din jur în funcție de comportament. Copiii au nevoie de valori puternice cu care să crească, care să îi inspire la orice pas în drumul lor prin lume și trebuie să cunoască diferența dintre bine și rău. Valorile despre care Ruxandra vorbește ar trebui să le aibă nu doar copiii, ci și majoritatea adulților care au deviat demult de la calea dreaptă. Fiecare povestire are drept personaje o calitate și un defect, care trec prin nenumărate aventuri, iar finalul este de fiecare dată o concluzie și o lecție de viață deopotrivă.
Dragă Ruxandra, îți doresc mult succes în tot ceea ce vei face de acum înainte! Să-ți fie drumul lin și plin de învățăminte! Să continui să fii o inspirație pentru cei care te înconjoară, sunt convinsă că vei ajunge foarte departe! Cărțile le găsiți aici. |
Categories
All
Archives
August 2023
|