Maud Roegiers - Prințesa vânturilor
7/29/2021
Emma vrea să devină prințesă, dar nu reușește din cauza unui mic detaliu. Zi și noapte, scapă vânturi de toate mărimile și mirosurile. Iar o prințesă nu are nimic de-a face cu vânturile. Emma e convinsă că o creatură din burtica ei este responsabilă pentru acest dezastru, dar nimeni nu o crede. Singurul aliat pe care îl are e iepurașul de pluș, Iepu-Mic. Iar fetița trebuie să acționeze rapid pentru ca visul ei să devină realitate. Alături de Iepu-Mic pune la cale un plan de bătaie prin care să își elibereze burtica. Seara, pitită în patul ei, respectă fiecare pas din plan, după care se cufundă într-un somn adânc. Între timp, creatura este asaltată de nenumărate capcane, care par să nu se mai termine. Se tot întreabă ce se întâmplă cu casa lui. A doua zi de dimineață. Emma se trezește cu o durere puternică de burtă. Oare planul ei va reuși? Oare va scăpa de acest impediment și va deveni, în sfârșit, o prințesă? Veți descoperi răspunsurile citind continuarea acestei povești, precum și concluzia Emmei asupra ceea ce înseamnă să fii prințesă. Cartea este foarte simpatică, amuzantă și vrea să îi familiarizeze pe cei mici cu un proces absolut normal, care se întâmplă în toate corpurile umane, dar care trebuie să se petreacă într-un mod discret, fără a-i deranja pe ceilalți. Toată lumea trage vânturi, nu e nicio rușine în asta, ba din contră, e un semn că sistemul digestiv funcționează cum trebuie. E foarte ingenios titlul, precum și inocența personajului, care crede că se întâmplă ceva ciudat în corpul ei, nicidecum că e ceva normal și chiar benefic. Prilej cu care, pe marginea poveștii, pot fi explicate anumite mecanisme ale sistemului digestiv, precum și necesitatea prevenției, atenția la semnalele pe care ni le transmite corpul. Cartea o găsiți aici.
0 Comments
Supereroi fără mantie
7/27/2021
Text de Frederica Magrin Ilustrații de Isabella Grott Ce înseamnă să fii supererou? Să ai puteri supranaturale? Arme fantastice? Aliați? Rapiditate? De cele mai multe ori, nu. În majoritatea cazurilor, ai nevoie doar de un curaj nebun pentru a-ți urma visele, în ciuda opreliștilor, a părerii celor din jur, a normelor impuse de societate. Ai nevoie de inteligență și perspicacitate pentru a obține ceea ce-ți dorești fără a leza visele celorlalți. A fi supererou înseamnă să-ți depășești condiția. Să pășești pe drumuri nemaicălcate înaintea ta sau să creezi drumuri noi. Curajul e ceea ce au în comun oamenii din aceste două cărți minunate. Curajul de a vorbi, curajul de a te ridica împotriva nedreptății, curajul de a-ți depăși limitele impuse de gen, curajul de a merge mai departe. În ultimii ani, au apărut nenumărate cărți despre oameni care au schimbat lumea în diverse moduri, în diverse epoci. Nume pe care ar trebui să le știm cu toții, oameni datorită cărora astăzi ne bucurăm de anumite privilegii. Oameni care au luptat să schimbe legi, nedreptăți, oameni care au călătorit cu trupul și cu mintea înafara oricăror granițe cunoscute. Oameni cărora nu le-a fost teamă să aleagă domenii periculoase, munci care să îi provoace în fiecare zi . Oameni care au luptat pentru alți oameni, chiar dacă viețile lor erau în pericol. Neil Armstrong, Coco Chanel , Malala Yousafzai, Marie Curie, Rosa Parks - sunt doar câteva nume ale căror povești le veți regăsi în cărți. Femei și bărbați care au dat un exemplu lumii întregi, dovedind prin muncă asiduă și determinare că nimic nu e imposibil. Și-au câștigat definitiv locul în istorie atât prin fapte vitejești, cât și prin excentricitate, geniu sau inventivitate. Să o luăm pe Coco Chanel de exemplu. A crescut la o mânăstire, într-un mediu sever și lipsit de eleganță. Culorile terne care au însoțit-o pe toată perioada copilăriei le-a transformat mai târziu în adevărate piese de colecție, celebrele sale costume fiind recunoscute de oricine. A creat cel mai iubit parfum din lume, o aromă care evocă rafinament și care va continua să trezească simțuri mult timp de acum încolo. A reușit să supraviețuiască în orice condiții, lecțiile din copilărie dovedindu-se folositoare în timpul marilor crize ale existenței sale. A fost o femeie care a iubit intens, a muncit cu aceeași fervoare în fiecare zi, reușind să devină unică în lumea modei, a trăit fiecare clipă cu certitudinea că timpul e singurul lucru pe care nu îl poți recupera nici cu toți banii din lume. Cărțile le găsiți aici.
Leo Lionni - Swimmy
7/27/2021
Swimmy e singurul pește negru dintr-o familie întreagă de culoare roșie. Înota mai repede decât frații și surorile sale și ieșea în evidență imediat. Într-o zi oarecare, un ton fioros a țâșnit ca o săgeată și i-a înfulecat pe toți, înafară de Swimmy. Rămas singur pe lume, a început să înoate prin marea imensă. A întâlnit tot felul de creaturi extraordinare - o meduză colorată ca un curcubeu, un homar care înainta leneș - dar și plante subacvatice extrem de ciudate. Tocmai când se aștepta mai puțin, găsește o familie de pești la fel ca a lui, ascunsă într-un cotlon de pietre și alge. Sunt speriați de peștii cei mari, care ar putea să-i înghită pe toți dintr-o singură mișcare. Dar Swimmy, dând dovadă de inteligență și o imaginație bogată, le dă o idee care le va permite să supraviețuiască. Vor fi mai apropiați unul de celălalt, purtându-și mereu de grijă și vor înota prin tot oceanul, fără povara vreunui pericol. Swimmy este o poveste despre puterea unei comunități, despre lucrurile bune care se întâmplă atunci când există unitate, înțelegere și idei geniale. Nicio ființă de pe lumea asta nu e capabilă să se ferească de toate pericolele care există, nu poate supraviețui de una singură și nu poate trăi izolată de cei asemenea ei. Suntem meniți a face parte dintr-un grup, mai mare sau mai mic, căci viața de unul singur poate că e mai liniștită, dar e și lipsită de bucurii și adrenalină. Puterea lui împreună e o forță aproape imposibil de egalat.
Cartea o găsiți aici. Concepută sub forma unui jurnal detaliat, povestea vieții lui Leonardo da Vinci se dezvăluie, pagină după pagină, pe înțelesul și spre amuzamentul celor mici. Cele mai importante detalii din viața marelui pictor și inventator - lucrări, invenții, pasiuni, prietenii - sunt prezentate rând pe rând. Știm cu toții că este autorul celebrei picturi aflată la muzeul Luvru - Mona Lisa , că s-a dezvoltat sub atenta îndrumare și finanțare a familiei Medici, că a fost cel mai temut rival al lui Michelangelo și un om cu nenumărate idei geniale. Deși pasiunea sufletului său a fost pictura , a fost mereu atras de lucrurile practice, de invenții care să ajute oamenii în viața de zi cu zi sau în diversele munci pe care le făceau. Da Vinci a fost pasionat de matematică și de aplicabilitatea acesteia în natură. A rămas în istorie datorită inteligenței sale, dar și a muncii asidue pe care a depus-o în toate domeniile de interes. Este o figură emblematică pentru ceea ce numim un om cu adevărat complex, genial de-a dreptul din punct de vedere intelectual, dar cu aceleași speranțe și dezamăgiri ca ceilalți oameni obișnuiți. Jurnalul Lui Leonardo este extrem de amuzant, plin de mici glume și curiozități la tot pasul, o poveste ușor de citit și de îndrăgit. Este potrivită chiar și pentru vârste mai mici, textul este scurt, ușor de asimilat, plin de informații interesante. Cartea o găsiți aici.
Ilustratii de A. Borisenko Aventurile din Orașul Florilor nu s-au încheiat. După ce Habarnam s-a proclamat căpitan cu de la sine putere, prichindeii pornesc într-o călătorie pe pârâul Castraveților. Amintindu-și cu drag se toate peripețiile prin care au trecut și înfruntând câteva obstacole pe parcursul drumului, Habarnam și prietenii săi ajung în Orașul de Piatră. La prima vedere, sunt absolut uimiți, crezând că au nimerit într-un univers paralel. Clădirile sunt imense, niște construcții ciudate, iar printre ele zboară niște fluturi enormi. Locuitorii orașului erau îmbrăcați toți la fel, în culori șterse. Cu toate acestea, sunt întâmpinați cu bucurie de aceștia și sunt însoțiți de un ghid pentru a cunoaște mai bine orașul. Uimiți de tot ceea ce se află în fața ochilor lor, prichindeii pun o mulțime de întrebări, fiind extrem de nedumeriți de lipsa vegetației și de modul în care trăiesc acești oameni. Totul li se pare ciudat, nou și misterios. Nici măcar nu bănuiesc câte aventuri îi mai așteaptă până când se vor întoarce acasă și câte lucruri interesante vor mai descoperi. Așa cum nici locuitorii din Orașul de Piatră nu bănuiesc schimbările pe care le vor aduce acești omuleți poposiți de cine știe unde. Aventurile lui Habarnam sunt pline de suspans și situații limită, suscită imaginația și curiozitatea celor mici, oferindu-le, în același timp, exemple de bunătate, istețime și altruism. Cartea o găsiți aici.
Pettson și Findus sunt personaje legendare, extrem de îndrăgite de cei mici. Încă de la apariția primului volum din serie, au căpătat o popularitate extraordinară în rândul cititorilor, iar Sven Nordqvist, cel care le-a creat, a continuat să scrie despre aventurile lor. Sven este suedez, foarte pasionat de asamblarea sau construcția diverselor obiecte, dar și de detalierea ilustrațiilor din cărțile sale. Culorile deosebite și felul atent în care sunt construite reprezintă punctul central al poveștilor și încântarea tuturor ochilor care le privesc. Pettson și Findus au depășit de mult granițele țării lor și au ajuns în milioane de case din întreaga lume. Chiar și adulții apreciază atenția la detalii, poveștile cu tâlc și umorul fin care caracterizează fiecare aventură a personajelor. Cartea de față conține cateva povestiri celebre, dar și schițe care arată progresul de la ideea autorului și până la ilustrația finală. Nu lipsește nici rețeta celebrului tort de clătite (acesta fiind primul titlu din serie) sau sfaturile practice legate de vreme, construcția unei case pentru păsări și crearea unui parfum. Atenția sporită pentru detalii este vizibilă atât în ilustrații, cât și în modul în care autorul compune poveștile și încearcă să le găsească aplicații practice în viața de zi cu zi. Încearcă să îi educe pe cei mici prin diverse metode, să le pună mintea și membrele la contribuție, să îi determine să încerce diverse activități care să îi ajute pe termen lung. Simplitatea și naturalețea poveștilor, aplecarea spre natură și minunile ei, dragostea pentru animale - toate sunt valori pe care cei mici le pot intui ușor din aventurile lui Pettson și Findus. Prietenia dintre cei doi, felul în care se înțeleg și se descoperă unul pe celălalt, modul în care intuiesc atunci când unul avertizează asupra unui pericol fac această relație foarte specială și ușor de admirat. Volumul este extraordinar de frumos, cu o copertă cartonată și ilustrații uimitoare și nu ar trebui să lipsească din nicio bibliotecă. Îl găsiți aici.
Lavinia Braniște - Comoara pinguinilor
7/13/2021
Ilustrații de Anca Smărăndache Musculița Belgica Antarctica se trezește după șase luni de somn la Polul Nord și își dă seama că are o misiune importantă de îndeplinit. Are nevoie de ceva ce doar pinguinii produc pentru a-și putea depune ouăle. Să zicem că are nevoie de o comoară. Dar se pare că toți pinguinii au dispărut. I-o fi mâncat cineva? Unde ar putea să se ascundă? Cu ajutorul unui petrel trimis în exil de către familia lui și a unei foci elefant, musculița și soțul ei pornesc în căutarea pinguinilor. Este urgent să îi găsească și să își depună ouăle. De comoara pinguinilor depinde viața ei, ba chiar și supraviețuirea speciei sale. Cei patru merg peste tot, foca elefant înoată fără oprire până când simte că a slăbit o tonă, iar petrelul scrutează toate zările în căutarea acestor pinguini care (aparent) nu vor să fie găsiți. Petrelul se gândește deja cât de mândră va fi familia sa că a reușit să ajute pe cineva, motivul pentru care fusese trimis de acasă fiind tocmai egoismul său. Niciunul dintre ei nu bănuiește câtă fericire le va aduce îndeplinirea acestei misiuni, aparent stupidă pentru alții, dar atât de importantă pentru supraviețuirea musculițelor. Concluzia acestei povești? Orice lucru de pe lumea asta are o întrebuințare, chiar dacă nu toată lumea împărtășește aceeași părere. Un lucru considerat scârbos sau fără importanță poate fi comoara cuiva, lucrul de care depinde viața însăși. Cartea este o minunată aventură care îi învață pe cei mici să nu judece niciodată după aparențe, ci să vadă dincolo de ceea ce este vizibil cu ochiul liber.
Cartea o găsiți aici. Nina are o mare problemă. De fapt mai multe. Atât de multe încât e nevoită să facă o listă. Își dorește atât de mult o bicicletă și nu poate să o obțină decât dacă își găsește o slujbă. Dar cine va angaja un copil de nouă ani? Cineva complet dus cu pluta, după cum spune doamna care vinde înghețată. Ea o trimite pe Nina la magazinul de alături, unul destul de sinistru și ciudat. Nina înaintează precaută și dă peste un bărbat care are o criză de râs. Domnul Cook, proprietarul prăvăliei de speriat, este plin cu praf de scărpinat și nu se poate opri din chicotit. Nina trebuie să găsească repede o soluție ca să-l ajute și să vorbească cu el despre slujbă. De nicăieri apare o fantomă verde ca o broască. Se numește Patti și susține că undeva prin magazin trebuie să se afle și un praf anti-scărpinat. Așa începe aventura celor doi pentru salvarea domnului Cook. În acțiune intră și Tentacul-Lipicios, o caracatiță cam enervantă pe care proprietarul o considera animal de companie. Lucrurile o iau razna, evident. Și pe când Nina credea că acestea nu pot merge mai rău, domnul Cook acceptă să o angajeze la magazin. Cu siguranță va avea nevoie de mult ajutor pentru a pune lucrurile în ordine! Povestea Ninei este una despre perseverență și împlinirea unui vis extrem de important. Indiferent de obstacole, Nina nu se dă bătută, nu reacționează la ciudățeniile din jur și continuă să pășească pentru a-și îndeplini scopul. Este neînfricată, curajoasă și tenace, iar domnul Cook este impresionat de caracterul ei și decide să se ajute unul pe celălalt, în ciuda vârstei fragede a Ninei. Cartea o găsiți aici.
Ilustrații de Agnes Keszeg
Covrigel s-a născut într-un cuptor încins, din mâinile unei covrigărese pricepute, care l-a frământat, l-a uns cu lapte și l-a presărat cu semințe de mac. După ce a ieșit din cuptor, a fost așezat în vitrină, alături de alți covrigi la fel de rumeni. Apoi a fost apucat și pus într-o pungă din care putea să vadă lumea. Tot ceea ce vedea era ROZ! În pungă se mai afla un alt covrig și o merdenea. Merdeneaua era cam înfumurată, susținând că ea este mâncată de doamnele de la coafor și elevii de liceu, pe când covrigii erau mâncarea săracilor. După ce merdeneaua este luată prima din pungă, Covrigel este abordat de fratele lui . Acesta vrea să ajungă la băiatul pe nume Matei, urmând ca Covrigel, care e mai mic, să meargă la Maria. Și astfel, împărțeala a fost făcută. Dar aventura lui Covrigel de-abia acum începe. Maria este o fetiță extrem de bună și plină de empatie, nu ezită o secundă să împartă cu ceilalți orice ar avea. Astfel, Covrigel ajunge la Moș Părăluță,care cânta cu foc din vioară, la guguștiucii de la marginea pieței și la Peticel, cățelul vagabond din fața scării. Maria e un pic tristă atunci când ajunge acasă, dar bunicul o asigură că ce a mai rămas din Covrigel e suficient pentru el. Plus că gestul ei minunat de a-l împărți cu toate ființele care i-au ieșit în cale i-a asigurat lui Covrigel nemurirea, indiferent care ar fi fost valorea lui materială. |
Categories
All
Archives
February 2023
|