Carmen Tiderle - Pe dos
10/31/2016
Copiii de azi nu seamănă deloc cu generația părinților sau a bunicilor lor. Lumea în care se nasc și se dezvoltă se schimbă de la o zi la alta, sunt nevoiți să se adapteze repede și să se reinventeze pe măsură ce cresc. Au nevoie de sprijin și lecturi deosebite, care să le dezvolte imaginația - una dintre ele este cartea de poezii a lui Carmen Tiderle, Pe dos. O doză de ironie fină amestecată cu câteva povești vechi, cu câteva noi -rezultă o lectură aparte, numai bună de citit în doi.
0 Comments
Am crescut cu Cenușăreasa,Albă-ca-Zăpada și Frumoasa din Pădurea Adormită. Am citit poveștile astea până am ajuns să le știu pe de rost. Fascinația basmului, a luptei dintre bine și rău care se termina întotdeauna cu victoria celor buni și cinstiți, acționa asupra mea ca o vrajă. Timpul a trecut și am descoperit alte povești, cu eroine șlefuite și destul de bine încadrate în timpul prezent, care luptă în loc să aștepte salvarea din partea prințului pe cal alb. Astăzi, copiii au nevoie de alte exemple pentru ca povestea să pară credibilă. Era basmului a apus, însă rămâne totuși o fărâmă de magie pe care nu o putem contesta și din care au apărut alte prințese, mai asemănătoare nouă, fără să-și nege statutul regal.
Margery Williams - Iepurele de catifea
10/28/2016
Există povești care îți rămân întipărite în suflet, la care te întorci mereu și mereu. Perfecțiunea lor sau, poate, sentimentele pe care le-au stârnit, te atrag înapoi în universul lor. Iepurele de catifea este o poveste de dragoste și regăsire, pierdere și disperare, la fel ca toate marile istorii pe care le trăim în adolescență și maturitate. Seamănă cu perioadele în care viața ni se schimbă iremediabil, momente care ne transformă fără să bănuim nimic. Momente cărora le simțim importanța și ecourile mult timp după ce au trecut.
Cărțile lui Oliver Jeffers nu se încadrează în tiparele clasice. Îl consider suficient de curajos încât să își așeze orice gând răzleț pe hârtie și să traseze o nouă cale în lumea cărților pentru copii. Nici această poveste nu este una obișnuită, dar ne dovedește încă o dată puterea miraculoasă a cărților.
Peter Iepurașul este un personaj privilegiat al literaturii pentru copii. Îndrăgit de milioane de cititori, mari și mici deopotrivă, s-a născut din mâinile unui om deosebit de talentat ; nu doar l-a creat, ci i-a dăruit o existență de sine stătătoare, aventuri primejedioase din care să iasă învingător și o naivitate care stârnește adorația tuturor.
Despre Beatrix Potter nu știam prea multe, chiar dacă faima vorbește pentru ea. Îi veți simți ,poate, blândețea și dăruirea prin paginile acestei cărți. Aventuri cu Winnie și Wilbur (Valerie Thomas, Korky Paul - Winnie Baba-Cloanța, Iarna lui Winnie)
10/19/2016
Winnie e o vrăjitoare surprinzător de simpatică, însă cu o mare problemă : îi este foarte greu să accepte lucrurile așa cum sunt. Datorită puterilor pe care le are, încearcă să le modeleze, să le schimbe pentru bunul plac, dar ajunge la aceeași concluzie : toate lucrurile au rostul lor pe lume și se întâmplă la momentul potrivit.
Rob Scotton - Splat, un cotoi ca un zgâmboi!
10/11/2016
Prima zi de școală e o provocare pentru oricine. Un nou început încărcat de emoții și speranță - este începutul unei epoci de experiențe noi și amintiri de neuitat. Pentru mine, școala a fost o perioadă extraordinară. În clasele primare, totul era învăluit într-o aură roz, fiecare zi reprezenta o noutate în sine. Au trecut anii mai repede decât aș fi vrut și m-am trezit în clasa a noua. De aici încolo, am trăit poate, cei mai frumoși ani din viața mea. Am plâns și am răs, am cochetat cu toate și am legat prietenii care rezistă și acum. Am găsit acele persoane în fața cărora pot să fiu , pur și simplu. Nu ne mai vedem în fiecare zi, dar la fiecare întâlnire avem impresia că nu ne-am mai văzut de ... ieri. Școala e o mare provocare, dar nu mergem acolo doar să ne pregătim pentru examene și să ne ascultăm profesorii. Școala ne dăruiește oamenii de care avem nevoie, oamenii capabili să ne educe, să ne ridice, să ne dezamăgească, să ne crească, să ne dea putere.
Pentru micii exploratori care încă se obișnuiesc cu ideea de a merge la școală, Splat (un motan simpatic) are de predat o lecție importantă. Cunoscută drept una dintre cele mai frumoase povești clasice ale copilăriei, The wind in the willows este o scrisoare de dragoste din partea autorului pentru fiul său. Acesta avea probleme grave de sănătate, care au culminat cu o moarte prea timpurie. Din dorința de a-l face fericit, tatăl său a început să născocească povești înainte de culcare, care au reprezentat baza acestei cărți. Este o poveste amuzantă despre frumusețea și puterea prieteniei; momente haioase sau mai puțin fericite, întâmplări memorabile - toate capătă mai mult sens în compania celor pe care-i prețuim și care ne prețuiesc la rândul lor.
Ideile lui Kenneth Grahame au fost intens reciclate - în televiziune, desene, cinema - sporind popularitatea acestei povești, care ascunde, după părerea criticilor, simboluri din mitologie, misticism și o eternă evocare a Angliei condusă de regele Edward VII. |
Categories
All
Archives
February 2023
|